Obilne padavine smanjuju prinose useva

Na teritoriji našeg grada juče je palo 36 litara kiše po metru kvadratnom, a stručnjaci kažu da su obilne padavine u prethodnom periodu smanjile prinos ozimih useva i otežale njihovo ubiranje.

Po rečima stručnjaka, pojedine parcele ječma već bi mogle da se žanju, ali ne mogu zbog prevelike vlage, dok na ostalim parcelama vlaga usporava zrenje i odlaže žetvu. Ukoliko se vlaženje zemljišta nastavi, procena je stručnjaka da će doći do pojave truleži što će dodatno otežati ubiranje useva.

Zbog velike vlage doći će do smanjenja prinosa. Prinosi će biti dobri, ali ispod očekivanih, ocenjuje Varga. Prosečan prinos pšenice će biti do 6 tona, dok se kod ječmova ne može očekivati veći prinos od 6-6,5 tona po hektaru, ali sve zavisi od toga kada će mehanizacija moći da uđe na njive i kada će početi ubiranje useva.

U Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi ističu da je juče u određenim delovima grada palo između 10 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, a u maju je ukupno palo između 80 i 120 litara na teritoriji Subotice.