Međunarodni dan arhiva – U Istorijskom arhivu više od sedam hiljada dužnih metara građe

Približno hiljadu osoba na godišnjem nivou poseti i traži usluge Istorijskog arhiva u Subotici, a u najvećem broju reč je o zahtevima pravne prirode, kažu iz ove ustanove na Međunarodni dan arhiva. Na stotine dužnih metara dokumenata čeka svoje mesto, ali Istorijski arhiv više ne može da primi ni jedan list papira, a to je samo jedan u nizu višedecenijskih problema.

Istorijski arhiv u Subotici osnovan je davne 1947. godine, a pisana građa datira od perioda Marije Terezije, odnosno od 1740. godine pa nadalje. Tadašnji direktor Jožef Palinkaš 1971. godine sastavio je dopis u kojem je pobrojao najveće probleme i uputio ih osnivačima. Neki od njih su: neodgovarajuća karovska sprema zaposlenih i prostor za odlaganje, a sa tim se suočavaju i danas. Iako Istorijski arhiv poseduje prostore na još šest lokacija, to ipak nije dovoljno da se smesti sva arhivska građa. Trenutno ima oko 7.600 dužnih metara, a na stotine njih još uvek čeka svoje mesto.

Arhiv je često poslednja stanica da se nađe dokument ili informacije od značaja, u najvećem broju reč je o zahtevima pravne prirode. Sa skromnim budžetom koji na godišnjem nivou iznosi oko 200.000 evra, od kojih 97 odsto odlazi na plate i režijske troškove, iluzorno je pričati o nabavci bilo kakve opreme i modernizaciji u kojoj pojedine države u našem okruženju prednjače, kaže direktor Istorijskog arhiva Stevan Mačković.

Međunarodni dan arhiva obeležava se od 2008. godine, a na nacionalnom nivou Dan arhiva je 14. decembra. U Subotici se održava i “Arhivski dan”, koji organizuje Istorijski arhiv Subotice, a koji će ove godine biti 22. septembra.