Obeleženo 125 godina od početka rada tramvaja

Okupljanjem ispred tramvaja u ulici Matka Vukovića obeleženo je 125 godina od kako je tramvaj počeo da saobraća u Subotici.

Dvojica penzionera, Đula Ditrih i Ljudevit Vujković ispred tramvaja u ulici Matka Vukovića obeležili su danas 125 godina od kako je tramvaj počeo da saobraća u Subotici. Oni su se sa puno entuzijazma prisetili stanica kojima je saobraćao: od Malog Bajmoka do Palića i od Pošte ka Aleksandrovu. Nastavnik u penziji, Đula Ditrih ističe koliko je njemu tramvaj značio i koliko ga je često koristio dok je pohađao školu i kasnije kad se zaposlio.

Tramvaj je ukinut 2. aprila 1974. godine, a Đula Ditrih svedoči o tome koliko su Subotičani emotivno doživeli ukidanje tramvaja i opisuje poslednju vožnju, na koju nije mogao da se ukrca jer je gužva bila ogromna.

Ljudevit Vujković ističe da koliko je tramvaj bio pouzdano prevozno sredstvo, te svedoči o tome koliko su zaposleni bili angažovani da sve funkcioniše i kada su loše vremenske prilike.

Prva tramvajska linija puštena je u rad 7. septembra 1897. godine, a trasa prve tramvajske linije bila je dugačka 9,5 kilometara i išla je od Somborske kapije preko Rudića, pored Gradske kuće , preko Korzoa, i željezničke stanice do Segedinske pruge na Paliću. Tada je preduzeće “Subotički električni tramvaj”- SET imalo 10 motornih kola, 6 prikolica i jedna radna kola. Tramvaj je ukinut 77 godina, 2. aprila 1974. godine.