Obeležena godišnjica rođenja Radomira Konstantinovića

Povodom godišnjice rođenja čuvenog filozofa i književnika Radomira Konstantinovića, u Gradskoj biblioteci otvorena je izložba pod nazivom „Radomir Konstantinović i Subotica“. U okviru obeležavanja godišnjice rođenja ovog znamenitog književnika i filozofa, položen je i venac na njegovu rodnu kuću u Zmaj Jovinoj ulici.

Ova izložba nastala je u saradnji Gradske biblioteke i Saveta za misaono obeležavanje dela Radomira Konstantinovića, sa ciljem da se, svake godine iznova, istakne značaj Konstantinovićevih dela. Poštovaoci lika i dela Radomira Konstantinovića obeležili su dan njegovog rođenja bogatim kulturno umetnički programom, izložbom i polaganjem venca na njegovu rodnu kuću.

Iz Saveta za misaono obeležavanje dela Radomira Konstantinovića, poručuju da je on provokacija za srpsku kulturu. Konstantinović je napisao brojne romane, drame, eseje, a najčuveniji je po svom delu „Filozofija palanke“, koje je izazvalo brojne polemike, koje ni posle toliko godina ne jenjavaju, „Filozofija palanke“ predstavlja ogled o zatvorenom društvu.

Radomir Konstantinović, je rođen na današnji dan, 1928. godine u Subotici, a preminuo je 2011. u Beogradu. Spomen ploča na Konstantinovićevoj rodnoj kući otkrivena je na njegov rođendan 2015. godine. U njegovu čast osnovan je Savet za misaono obeležavanje dela Radomira Konstantinovića, čije sedište je u Subotici.