Obeležen Svetski dan civilne zaštite

Povodom Svetskog dana civilne zaštite u sali za sastanke načelnika Severnobačkog upravnog okruga održana je proširena sednica okružnog Štaba za vanredne situacije Severnobačkog okruga. Na ovom događaju prezentovane su aktivnosti vezane za pitanja civilne zaštite na teritoriji našeg okruga.

Na nivou Odeljenja za vanredne situacije u našem gradu postoji Odsek za upravljanje rizicima i civilnu zaštitu, objasnio je šef ovog Odseka Zoran Bijelić. On je istakao i da su u poslednjih osam godina napravljeni ozbiljni pomaci po pitanju civilne zaštite, a lokalne samouprave su se uključile u ovu aktivnost, te one sada predstavljaju jednu od osnovnih snaga civilne zaštite.

Bjelić podseća da su upućivani apeli građanima da se priključe jedinicama civilne zaštite, te da su mnogi građani postali pripadnici specijalizovanih jedinica. Građani Subotice imaju svest o značaju bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća i opasnosti. Subotičani, na primer, imaju svest o tome da prilikom pronalaska neeksplodiranog ubojnog sredstva alarmiraju policiju, zaključio je Bijelić.

Obeležavanje ovog dana ustanovljeno je 1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite sa ciljem da se skrene pažnja široj javnosti na vitalni značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju pripremljenosti za preventivne i samozaštitne mere i postupke u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih opasnosti, stoji na sajtu MUP-a.