Subotičani na ulicama uprkos debelom minusu

U Subotici je jutros osvanuo najhladniji dan ove zime, temperatura izmerena u 9h bila je za petnaest stepeni u minusu, a na snazi je crveni meteoalarm. Niske temperature najviše smetaju hroničnim bolesnicima, a uprkos ekstremno hladnom vremenu u Privremenom prihvatilištu za beskućnike nije zabeleženo drastično povećanje broja korisnika. Niske temperature potrajaće i u narednim danima, a meteorolozi najavljuju i kišu koja će se lediti pri tlu.

Niskim temperaturama i snegu najviše su se obradovali najmlađi koji poslednjih dana uživaju u sankanju, grudvanju, klizanju i ostalim zimskim čarolijama. Zima i izuzetno niske temperature, čini se da ne smetaju ni mnogim sugrađanima koje smo zatekli u gradu kako redovno obavljaju svoje svakodnevne obaveze, kao ni onima koji su najhladniji dan iskoristili za šetnju na svežem vazduhu.U Prihvatilištu za beskućnike kapaciteti još uvek nisu popunjeni, tokom prethodnih dana došlo je do blagog povećanja broja korisnika te ih trenutno u prihvatilištu ima 20, ali iz Crvenog krsta poručuju da, iako su se neki građani javili, ne očekuju drastično povećanje broja korisnika.

Iz Doma zdravlja napominju da se ovih dana najčešće javljaju pacijenti zbog povećanog krvnog pritiska, respiratornih virusnih infekcija i crevnih infekcija, a manje je onih koji se javljaju zbog simptoma virusa gripa. Svim građanima se savetuje da konzumiraju što više toplih napitaka, te da se adekvatno oblače. Lekari ističu da su u ovim ledenim danima najosetljiviji hronični bolesnici, ali i deca predškolskog uzrasta i trudnice. Svi oni bi trebalo da izbegavaju boravak napolju pri ovako niskim temperaturama.