Obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Različitim sportskim dešavanjima na sportskim terenima OŠ „Jovan Mikić“ po deveti put je u Subotici obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti u organizaciji Zavoda za javno zdravlje uz podršku brojnih partnera. Ovogodišnnji Dan fizičke aktivnosti obeležava se pod sloganom:“Kretanjem do zdravlja“ kako bi se promovisala fizička aktivnost kod dece i mladih i kako bi se ukazalo na značaj fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja.

Učenici sedmih razreda OŠ „Jovan Mikić“, uz sve ostale đake koji su bili zainteresovani, aktivno su učestvovali u sportskim dešavanjima organizovanim povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Đaci ove škole svesni su značaja fizičke aktivnosti za pravilan rast i razvoj.

OŠ „Jovan Mikić“ po četvrti put je domaćin obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Učenici ove škole danas su igrali odbojku, penjali se po veštačkoj steni i igrali razne zabavne igre na poligonu poput: povlačenja konopca, skakanja u vreći i prelazka prepona. Ove godine obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti poklopilo se sa aktivnostima kojima škola obeležava 58. godišnjicu postojanja. Povodom Dana škole, sutra u 17 časova u prostorijama ove obrazovne ustanove biće organizovana svečanost od 17 časova.

Statistike pokazuju da u proseku sedimo 5 sati dnevno, a da deca najveći deo dana provode uz televizor, mobilni telefon ili kompjuter. Istraživanja u našoj zemlji iz 2013. godine, pokazuju da preporučenih 30 minuta hodanja svaki dan ima 55% odraslih muškaraca i 46% žena. Fitnesom, sportom i rekreacijom u slbodno vreme bar tri puta nedeljno bavi se tek 16% muškaraca i 5% žena. Osam od deset dece od 7-14 godina je u slobodno vreme 1-2 puta nedeljno imalo fizičku aktivnost tako da se zaduva i oznoji.

Nedostatak fizičke aktivnosti identifikovan je kao četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti koji je odgovoran za 6% svih smrtnih slučajeva u svetu.