Obeležen Dan Dužijance

Programom na gradskom Trgu, bunjevačka nacionalna zajednica obeležila je sinoć Dan Dužijance, jedan od četiri nacionalna praznika. Manifestaciju je organizovala Ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“. 

Po tradiciji, ovogodišnji bandaš Nikola Skenderović i bandašica, Nina Kujundžić na bini koja je predstavljala improvizovan salaš predali su hleb od novog žita predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, dr Suzani Kujundžić Ostojić. Govoreći o značaju Dužijance za Bunjevce, ona je rekla da pripadnici ove nacionalne zajednice imaju sličnosti sa zrnom od kojeg je napravljen hleb.

U znak zahvalnosti za sve što je učinio za bunjevačku nacionalnu zajednicu, Suzana Kujundžić Ostojić potom je hleb od novog žita predala gradonačelniku Stevanu Bakiću. Bakić se zahvalio i podsetio na značaj Dužijance, običaja koji u sebi nosi svečarski i duhovni karakter, kako za Bunjevce tako i za sve Subotičane. Obraćajući se prisutnima, on je naveo da je Grad Subotica tokom protekle tri godine mnogo uradio na očuvanju kulture, običaja i tradicije Bunjevaca.

Centralnoj svečanosti Dana Dužijance prethodile su izložbe najlepšeg hleba i arheoloških predmeta „Od njive do kruva“ koju je priredio Vojvođanski muzej iz Novog Sada. Centralni program na gradskom Trgu završen je Bandašicinim kolom.