Niže cene sezonskog voća

Sveže sezonsko voće uveliko se nalazi na tezgama subotičkih pijaca, kupci kažu da su cene voća sada odgovarajuće, dok prodavci poručuju da je kupovna moć manja u odnosu na prethodnu godinu u ovom periodu. Pored sezonskog, u ponudi se nalazi i vansezonsko voće koje, uglavnom, kupuju oni sa dubljim džepovima.
Iako vreme nije išlo u prilog proizvođačima kao i prodavcima, tezge subotičkih pijaca ipak su pune svežih jagoda i trešnji, čije cene sada variraju od 100 do 160 dinara. Subotičani sa kojima smo razgovarali kažu da su cene sada odgovarajuće, u odnosu na početak sezone. Pojedini građani strpljivo su čekali da cene padnu, dok su drugi ipak za svoje najmlađe kupovali ovo sezonsko voće, bez obzira na cenu.
Sezona jagoda traje već dve nedelje, a kako kažu prodavci, kiša i loše vreme uticali su na ponudu, pa samim tim i cene. U odnosu na početak sezone kada je kilogram jagoda bio i do 300 dinara, sada se u ponudi može naći kilogram za 100 dinara. Prodavci navode da je kupaca manje u odnosu na prošlu godinu, ali i to da će do kraja sezone cene najverovatnije ostati nepromenjene.
Pojedini prodavci na svojim tezgama imaju u ponudi i vansezonsko voće poput
grožđa, koje je ujedno i najskuplje, ali i dinju, breskve i kruške. Cene ovih proizvoda jednake su prošlogodišnjim, a očekuje se pad cene breskve i nektarina.
Od sezonskog povrća u ponudi je mladi krompir čija cena varira od 70 pa do 100 dinara, a kilogram mlade šargarepe košta 100 dinara. Od vansezonskog voća kilogram kruške iznosi 300 dinara, cena dinje je 250 dok je cena breskve i nektarina od 300 do 330 dinara.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime