Nacionalni dan bez duvana – „Svaka cigareta smeta“

Ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu iz okoline, koji sadrži preko 7000 sastojaka, nekoliko stotina toksično, a 70 dokazano kacerogeno, poručuju stručnjaci uoči Nacionalnog dana bez duvana i naglašavaju da je jedina prava mera prestanak upotrebe ovih proizvoda.

Nepušači koji su izloženi duvanskom dimu kod kuće ili na poslu imaju za 25 do 30 odsto veći rizik da razviju koronarnu bolest srca i 20 do 30 odsto veći rizik od moždanog udara, upozoravaju lekari. U Vojvodini veći je procent pušača u uzrastu od 15 do 19 godina u odnosu na nacionalni prosek, a posebno zabrinjava podatak da tek svaki drugi šesnestogodišnjak smatra svakodnevno pušenje jedne kutije cigareta velikim rizikom po zdravlje.

Duvanski dim izaziva ozbiljne zdravstvene probleme i kod mlađe dece, uključujući češće i jače napade astme, respiratorne infekcije i infekcije uha, kažu lekari.

U cilju skretanja pažnje i ukazivanja na zdravstvene rizike, Centar za promociju zdravlja, u saradnji sa Crvenim krstom Subotice, sutra će organizovati nekoliko aktivnosti. Jedna od njih je edukativna radionca namenjena srednjoškolcima “Novi duvanski proizvodi – nargile i e-cigarete”. Nacionalni dan bez duvana obeležava se 31. januara, a ovogodišnji slogan glasi “Svaka cigareta smeta”.