Sastanak Dačića i Grlića Radmana: Smanjiti razlike u stavovima

Uoči Velikog prela koje je održano u subotu, u Gradskoj kući sastali su se ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske, Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman kako bi dogovorili bilateralni sastanak, u cilju razvoja saradnje i rešavanja otvorenih pitanja koja oprerećuju dve zemlje. Sastanku je prisustovala i ministarska za evropske integracije Tanja Miščević.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić izjavio je da bez obzira što različito gledaju na pitanja iz prošlosti, neophodan je rad na traženju načina i mehanizama za saradnju. Dačić je najavio da će se u narednih mesec dana sastati predstavnici ministarstava spoljnih poslova Srbije i Hrvatske kako bi napravili pregled pitanja koja će biti predmet razgovora na bilateralnom sastanku.

Grlić Radman je rekao da cilj smanjenje razlika u stavovima Beograda i Zagreba, kako otvorena pitanja ne bi opterećivala Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.

Pored otvorenih pitanja, kako je naglasio Dačić, saradnja dve zemlje podrazumeva i rešavanje čitavog niza dnevnih, operativnih i aktuelnih pitanja poput razvoja ekonomskih odnosa, kao što su prekogranični projekti, infrastruktura, razmena mladih, biznis forumi i zdravstveni sistemi. Zvaničnici su potom prisustvovali Velikom prelu u Tehničkoj školi, manifestaciji koju organizuje HKC “Bunjevačko kolo”.