Na današnji dan, pre 122 godine, osnovan je subotički Fudbalski klub „Bačka 1901“

Povodom ovog lepog jubileja upitali smo dugogodišnjeg kapitena ovdašnjih „crveno-belih“, Zorana Mandića, zbog čega najstariji fudbalski klub ne samo u nekadašnjoj Jugoslavijii i sadašnjoj Srbiji, već i u regionu, toliko puno znači ljubiteljima takozvane „najlepše sporedne stvari na svetu“.

U raznim uzrasnim kategorijama Fudbalskog kluba „Bačka 1901“ Zoran Mandić neprekidno je igrao od 1976. do 2002. godine i u ovom klubu obavljao je sve važnije funkcije, od kapitena, preko trenera, pa do predsednika.

U to vreme popularni stadion kraj Somborske kapije bio je njegov drugi dom i za taj period vežu ga brojne lepe uspomene, kojih će se uvek rado sećati.

Fudbaleri „Bačke 1901“, trenutno, se takmiče u okviru „Severne“ grupe Vojvođanske lige, u kojoj će novi šampionat startovati 12. avgusta, a funkciju sportskog direktora sada obavlja nekadašnji trener Slobodan Kustudić, koji se, takođe, prisetio nekih najvažnijih momenata iz dosadašnje istorije subotičkih „crveno-belih“.

Zahvaljujući svom dosadašnjem dugogodišnjem renomeu, Fudbalski klub „Bačka 1901“ zaslužuje mnogo bolji tretman, ali ovaj skromni sportski kolektiv, ipak, uspešno odoleva brojnim problemima, pre svega, finansijske prirode, i ponosno prkosi „zubu vremena“, pa je u taboru subotičkih „crveno-belih“ trenutni prioritet formiranje omladinskog pogona, koji je ugašen pre izvesnog vremena.