“Moj put- moj izbor”

Tranzicioni protokol i obrazac koji olakšavaju prelazak dece iz osnovne u srednju školu, posebno iz osetljivih grupa, su rezultati projekta “Moj put- moj izbor” Unapređivanje politika i praksi inkluzivnog obrazovanja u lokalnim zajednicama koji je realizovala Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije.

U OŠ “Ivan Goran Kovačić” predstavljeni su rezultati projekta “Moj put- moj izbor” koji je realizovan pod pokroviteljstvom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Republike Srbije. Cilj ovog projekta je bio unapređenje položaja učenika osnovnih i srednjih škola kroz razvoj sistema sveobuhvatne podrške učenicima, a kao krajnji produkt projekta je formiranje tranzicionog protokola i obrasca, odnosno aktivnosti koje škole treba da realizuju u cilju podrške svim učenicima, a posebno onima iz osetljivih grupa.

Kako je istakla direktorka Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije, Dragana Đurić, cilj ovog projekta je bio unapređenje položaja onih koji sa teškom mukom postižu redovne obrazovne standarde. Ona je istakla da je kovid kriza napravila još veći jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju, te da preživljavanje nije samo biološki opstanak već i deo obrazovnog puta koji u ovom trenutku značajno zavisi od toga da li imamo dovoljno materijalnih sredstava, opreme i znanja za učešće u obrazovanju kakvo je sada aktuelno.

U sprovođenju projekta u našem gradu učestvovale su OŠ “Sonja Marinković”, “Ivan Goran Kovačić”, “Matko Vuković” i Srednja Hemijsko-tehnološka škola koje su u svoju školsku dokumentaciju već uvrstile tranzicioi protokol i obrazac.