Ministar Erlić: Program prekogranične saradnje važan za Hrvate u Srbiji

Ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske Šime Erlić posetio je hrvatsku zajednicu u Subotici. Tim povodom održana je i prezentacija realizovanih projekata u okviru Programa prekogranične saradnje između dveju zemalja u 2023. godini.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije RH Šime Erlić izjavio je da je Program prekogranične saradnje važan za Hrvate u Srbiji, i ima za cilj demografsku i društvenu revitalizaciju prekograničnih prostora sa naglaskom na Hrvate u Srbiji. Dodao je da su zadovoljni u kom smeru se program sprovodi iz godine u godinu i što u njemu učestvuje sve veći broj udruženja i institucija.

Kako navodi predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, institucije hrvatske zajednice u proteklih nekoliko godina su ostvarile veliku i plodonosnu saradnju. U tome je svoju ulogu imao i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zajedno sa sestrinskom strankom Hrvatskom demokratskom zajednicom, rekao je Žigmanov.

Da Hrvati u Republici Srbiji imaju veliku podršku Vlade Republike Hrvatke u vidu kapitalnih projekata istakla je i Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji.

Od početka sprovođenja ovog programa učestvovalo je ukupono oko 50 udruženja i institucija, a sredstva za njegovu realizaciju povećala su se sa 390.000 na 1,5 miliona evra.