Migrantska kriza pod kontrolom, u Prihvatnom centru manje od 200 lica

Novi vizni režim daje prve rezultate i situacija u Prihvatnom centru je pod kontrolom, rekao je načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov. Poslednja dva meseca u Prihvatnom centru nalazi se manje od 200 lica, a u krugu od 1 kilometra oko Prihvatnog centra u proteklih šest meseci uklonjeno je više stotina ilegalnih kampova.

Uključivanje svih relevantnih institucija u rešavanje pitanja migranata i niz aktivnosti koje su u proteklim mesecima sprovele bezbednosne službe dale su dobre rezultate na terenu. Konstantnim vršenjem pritiska i celokupnim delovanjem poslata je poruka migrantima da kroz Severnobački okrug i Suboticu ne mogu ilegalno preći državnu granicu, naglasio je načelnik Šoralov. Efekti su najvidljiviji u samom Prihvatnom centru, gde je u julu 2022. bilo preko 400 lica, dok ih je sada manje od 200.

Migracije su i dalje prisutne, a broj migranata koji cirkulišu kroz Subotičku šumu ne može se u svakom momentu kontrolisati, i to još uvek predstavlja problem koji nije rešen, kaže Šoralov. Još jedan od problema u šumi jeste velika količina otpada, koja će u saradnji sa komunalnim preduzećima biti uklonjena.

Na teritoriji Subotice trenutno se nalazi oko 400 migranata, što je deset puta manje u odnosu na jul prošle godine.