Memorijalna šetnja „Tanjinom stazom hrabrosti“

U oktobru, Međunarodnom mesecu borbre protiv raka dojke, Udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke “Jedna uz drugu” u petak, sa početkom u 16.30 časova, na Trgu slobode, organizuje Memorijalnu šetnju “Tanjinom stazom hrabrosti”. Cilj šetnje jeste podizavnje svesti žena o potrebi preventivnih pregleda i podrška društvu u brobi protiv ove opake bolesti.

Memorijalnom šetnjom “Tanjinom stazom hrabrosti” članice Udruženja “Jedna uz drugu” žele da odaju počast ženi koja je svojom aktivnošću inicirala njihovo okupljanje i osnivanje udruženja u našem gradu, Tatjani Antić, koja je ove godine preminula, ali koja je svojom borbom i hrabrošću pripmer za sve nas. Ostavila je neizbrisiv trag, ona je naša zvezda vodilja, rekla je predsednica Udruženja “Jedna uz drugu” Milica Pećerić. Šetnju organizuju i kao znak sećanja na nju, ali i simbol neprekidne borbre svih nas za bolje uslove lečenja i naglašavanja potrebe za preventivnim pregledima, kažu iz Udruženja.

U svetu godišnje kod 9,2 miliona žena bude dijagnostikovan zloćudni tumor, najčešće karcinom dojke i štitne žezde. Petnaest odsto od tog broja su žene ispod 45 godina starosti. Tokom godine u Srbiji ova bolest bude otkrivena kod 4.500 do 4.600 žena, od kojih je dva odsto ispod 35 godina. Stoga lekari preventivne i skrining preglede ističu kao ključne.

Centralni deo programa zakazan je u petak, na Trgu slobode, u 16.30 časova. Nakon šetnje do Dudove šume i nazad, žene će moći da obave preventivni pregled u prostorijama gradske organizacije Crvenog krsta.