Međunarodni dan volontera

Crveni krst trenutno ima sto prijavljenih volontera, od kojih je tridesetak aktivnih, koji dolaze i pomažu svakodnevno, kažu uoči Međunarodnog dana volontera iz organizacije Crvenog krsta, koji će ove godine obeležiti pod motom “Kroz volontiranje zajedno možemo sve”.

Vojislav Stanković volonter je Crvenog krsta od 2018. godine. Kako kaže, za organizaciju je čuo preko takmičenja, na kojem je učestvovao sa svojom osnovnom školom. Od kada je počeo da volontira, ušao je u mnogo programa, među kojima je i Borba protiv trgovine ljudina, gde je stekao zvanje trenera, odnosno, gde je dobio mogućnost da obučava nove edukatore iz ove oblasti, na šta je do sada najponosniji.

Rad Crvenog krsta zasniva se na volonterizmu, rekao je Miodrag Varo, stručni saradnik organizacije, te je upravo zbog toga 5. decembar jedan od najznačajnijh datuma koji obeležavaju u Crvenom krstu. Trenutno ima tridesetak aktivnih omladinskih volontera. Takođe, ima i 36 volontera starije životne dobi koji rade na podeli obroka Narodne kuhinje.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, Crveni krst će Dan volontera ove godine obeležiti onlajn programom, u okviru kog će biti održan i humanitarni koncert u saradnji sa Fondacijom “Danilo Kiš”. Međunarodni dan volontera, oboležava se 5. decembra od 1970. godine kada je stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere.