Međunarodni dan vatrogasaca

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan vatrogasaca, a pripadnici vatrogasno-spasilačke čete u Subotici svoj dan provode radno i u pripravnosti. Komandir Goran Ljubisavljević objašnjava da je ove godine, do sada, bilo manje intervencija nego u istom periodu prethodne godine.

Među 36 hrabrih vatrogasaca je i tridesetpetogodišnji Žolt Šimon koji ovaj posao profesionalno radi već gotovo deceniju. Poziv vatrogasca izabrao je zbog potrebe da pomogne drugima i da spasava živote, a prva iskustva sticao je kao volonter.

U nadležnosti naših vatrogasaca su, pored požara, i tehničko tehnološke nesreće, saobraćajne nesreće, potapanja vodom, crpljenje vode, ali i brojne druge situacije u kojima su ugroženi životi građana. Ove godine Međunarodni praznik vatrogasaca naši varogasci dočekali su mirnije nego prethodne godine, jer je zabeležen i manji broj intervencija.

Zidove kuće, u kojoj je danas smeštena vatrogasna jedinica, krase fotografije svih vatrogasaca koji su službovali u našem gradu, a prva vatrogasna jedinica u Subotici osnovana je 5. oktobra 1888. godine. Imala je 28 pripadnika, a nalazila se u staroj Gradskoj kući.