Tito tokom vladavine tri puta posetio Suboticu

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, koji je umro pre tačno 38 godina, za vreme svoje vladavine Suboticu je posetio tri puta, a najozbiljnija poseta dogodila se 1960. godine, poručuju iz Istorijskog arhiva. Više od tri i po decenije od Titove smrti malo ko ostaje ravnodušan na pomen njegovog imena, a stariji sugrađani, koje smo pitali, period u kom je vladao opisuju kao miran i bezbrižan.

Pre tačno 38 godina spiker Miodrag Zdravković na RTV Beograd izgovorio je tada najtužniju rečenicu: „Umro je drug Tito“. Danas, nakon više od tri i po decenije građani Subotice, koje smo pitali, sećaju se dana kada je objavljeno da je umro drug Tito, ali se sećaju i vremena u kom su, kako kažu, odrastali mirno i bezbrižno. Jednakost, putovanja i zaposlenost su, kako kažu oni sa kojima smo razgovarali, prve asocijacije na „Titovo doba“.

Josip Broz Tito je tokom svoje vladavine Suboticu posetio tri puta. Prva poseta dogodila se u julu 1945. godine, neposredno po završetku rata, a povodom smotre 16. Vojvođanske divizije. Maršal je na stadion stigao u otvorenom automobilu, a građanima se obratio sa prozora dašnjeg doma JNA, a nekadašnjeg hotela „Zlatno jagnje“, ispred kog su se okupili brojni Subotičani skandirajući njegovo ime. Naredna, a ujedno i najozbiljnija, poseta dogodila se 1960. godine kada je sa predsednikom u Suboticu stigla i državna delegacija.

Treći put Tito je svratio u Suboticu 1969. godine. Ispred hotela „Patria“ dočekao ga je tadašnji gradonačelnik Karolj Bagi. Nakon pozdravnog govora usledio je ručak u hotelu, a ovu posetu obeležila je jedna anegdota, kada je Tito tada pokazao da pomalo zna i mađarski.