Međunarodni „Dan Mladih“ obeležen po 12. put u Subotici

I ove godine, Kancelarija za mlade grada Subotice, sa brojnim partnerima, organizovala je Dan mladih, u čijem sklopu su ponuđeni brojni sportsko-rekreativni, umetnički i zabavni sadržaji, koji su privukli zavidan broj naših mladih sugrađana.

Ovogodišnja tema pomenute manifestacije bila je „Zelene veštine za mlade ka održivom svetu“ i ukazano je da se svet kreće u pravcu zelene tranzicije, dok je pomeranje ka ekološki održivom svetu ključno, ne samo zbog odgovora na globalnu klimatsku krizu, već i za dostizanje ciljeva održivog razvoja.

U sklopu aktivnosti u parku „Prozivka“, „Crveni krst“ predstavio se vežbama za pružanje prve pomoći, a „Zavod za javno zdravlje“ mladima je omoogućio merenje indeksa telesne mase i ponudio im je mogućnost da isprobaju naočare za simulaciju opasnih faktora u saobraćaju, kao što su uticaj alkohola i marihuane.

Pod motom ovogodišnje akcije „Ja znam…i mogu da biram“, lekari su sa mladim Subotičanima razgovarali o korišćenju psihoaktivnih supstanci.

Mladi mogu biti pozitivna snaga za razvoj kada im se pruži znanje i mogućnosti koje su im neophodne da napreduju.

Danas postoji 1,2 milijarde mladih ljudi, uzrasta od 15 do 24 godine, što čini 16 posto svetske populacije, a predviđa se da će za sedam godina njihov broj porasti na skoro 1,3 milijarde.