„Mala gostiona“ proslavila jubilej-170 godina rada

Restoran “Mala gostiona”, simbol ugostiteljstva na Paliću, obeležio je veliki jubilej- 170 godina postojanja. Jubilej je proslavljen u subotu gala svečanošću u prisustvu velikog broja gostiju.

Na Paliću je sve počelo tajnim točenjem vina u štali. Tome nisu bila sklona samo vinogradarska domaćinstva već i ljudi plemenitog roda, pa i gradski savetnici, kaže se u jednom sačuvanom spisu iz 19. veka o palićkoj maloj krčmi. Grad je polovinom 19. veka dao dozvolu da se alkoholno piće toči u palićkoj maloj krčmi i pripadajućoj bašti. A 1885. godine gradske vlasti dale su dozvolu „Maloj gostioni“ da, pored točenja pića, može služiti i hranu. Preživela je i Prvi i Drugi svetski rat, promenu država, sistema, transformacije, promene vlasništva i načina upravljanja. Jedan značajan vremenski period socijalističkog samoupravljanja bila je u sastavu preduzeća “Palić Ludaš”. Nakon temeljnih analiza 1994. godine, formiran je „Elit-Palić“ d.o.o. Cilj koji je postavljen bilo je investiranje u proširenje i uređenje „Male gostiona“, koja je konačno dobila zasluženo mesto prve dame palićkog ugostiteljstva.

Sve ove godine “Mala gostiona” bila je „topli dom“ brojnim muzičarima, sportistima, umetnicima, političarima, a u modernija vremena omiljeno je mesto za seminare, kongrese, tim bilding… A goste je služio konobar Anđelko Kovačić, koji je ceo svoj radni vek a sad i penzionerske dane proveo u ovom restoranu.

Osnov svake dobre kafane jeste iskusan i talentovan kuvar. Robert Kereši je više puta izgradio izuzetnu ponudu hrane u “Maloj gostioni”, čak se i iz Nemačke vratio u Srbiju kako bi nastavio da radi u ovom restoranu.

U godini kada se obeležava 17 decenija rada, „Mala gostiona“ dobila je i priznanje „Najbolje iz Vojvodine“, koje dodeljuje Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.