Kvalitet vode u jezeru Palić je loš

Kvalitet vode u jezeru Palić je loš. Prema poslednjoj analizi Zavoda za javno zdravlje, procenat fosfora u ovom jezeru još uvek je velik, a stručnjaci kažu da treba još mnogo toga da se uradi na sprečavanju unosa otpadnih voda kako bi se stanje popravilo.

Jedan od pokazatelja na osnovu kojih se procenjuje kvalitet vode u jezeru Palić je i prozirnost. Ovaj parametar je prema poslednjem izveštaju ZZJZ iz aprila, iznosio 25 cm. Stručnjaci kažu da je ovo bolje od proseka za naše jezero, ali da je globalno gledalo stanje loše.

Kako stručnjaci kažu, kiseonika ima dovoljno u jezeru Palić. Jedini problem sa nedostatkom kiseonika javlja se u jutranjim časovima, pred svitanje zbog toga što se sav kiseonik potroši tokom noći kada nema sunčevih zraka koji omogućavaju proces fotosinteze i proizvodnju kiseonika.

Da ima još mnogo toga da se uradi na poboljšanju kvaliteta vode jezera Palić govori i činjenica da po poslednjim podacima ukupan fosfor u sektoru 3 iznosi 0.3 mg/l . To pokazuje prisustvo otpadnih voda koje zagađuju ekosistem Palića.