Koncentracija polena u vazduhu najviša tokom juna

Polen trave i drveća predstavlja glavni alergen koji može da izazove neprijatne simptome kao što su kijanje, svrab, zapušen nos i osip. Trenutno je sezona intenzivnog cvetanja trava, čija koncentracija polena u vazduhu dostiže visoke vrednosti.

Prema rečima anketiranih sugrađana koji kažu da su alergični na polen, osećaju blaže simptome koji se ponavljaju gotovo svake godine – kijanje, suzne oči i svrab nosa. Lekove koji se prepisuju radi odbrane od alergija, većina uvodi tek nakon što se simptoni pogoršaju.

Kada je reč o praćenju alergenog polena, čitava godina može se podeliti na tri sezone – cvetanje drveća, trave i korova. Sezona cvetanja drveća, koja počinje u januaru, bliži se kraju, a još uvek je prisutan polen dudovca i borova. Trenutno je intenzivno cvetanje trava, što može biti zabrinjavajuće za osobe koje su alergične, pošto je u pitanju polen jakih alergenih svojstava, rekla je Tanja Škorić, diplomirani biolog u Zavodu za javno zdravlje.

Za trave je karakteristično da se koncentracija polena u vazduhu zadržava dugo, sve do avgusta meseca. Međutim, iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da će svoje maksimalne vrednosti dostizati tokom juna.