Kako poboljšati imunitet kod dece

Za podizanje imuniteta kod dece, naročito u zimskom periodu, potrebno je dovoljno sna, kvalitetnija ishrana, boravak na svežem vazduhu i fizička aktivnost, savetuju pedijatri. U Službi za zdravstevnu zaštitu žena i dece, zabeležen je manji broj poseta tokom školskog raspusta, ali se sada, povratkom dece u kolektive, pre svega u vrtiće taj broj poslednjih dana povećao.

Deca su u zimskom periodu podložnija respiratornim i kapljičnim infekcijama, te se roditelji često obraćaju pedijatrima i farmaceutima sa pitanjem “Šta možemo dati detetu za jačanje imuniteta?”. Danas se na tržištu nalazi mnoštvo suplemenata i preparata za tu namenu, a mi smo pitali roditelje na koji način jačaju imunitet svojoj deci u zimskom periodu.

Najčešći simptomi zbog kojih roditelji dovode decu na pregled jesu povišena telesna temperatura, glavobolja, malakalost, kašalj, gušobolja, povraćanje, bolovi u stomaku, zglobovima i mišićima. Pedijatri savetuju da je za podizanje imuniteta potrebno, pre svega, dovoljno sna, što kvalitetnija ishrana, bogata svežim voćem i povrćem, koja obezbeđuje potrebne vitamine i minerale. Takođe, roditelji ne bi trebalo da se boje hladnog vremena i šetnje po snegu, koja je isto tako važna za bolji imunitet, ističu lekari.

Za prevenciju mogućih infekcija lekari savetuju i često i redovno pranje ruku sapunom i vodom, češće provetravanje, čišćenje i pranje prostorija i površina sa kojima deca dolaze u kontakt, izbegavanje dodirivanja lica, usta i nosa prljavim rukama, pokrivanje usta i nosa prilikom kijanja i kašljanja i izbegavanje velikih okupljanja.

1 komentar

  1. Odlican tekst.Treba jacati imunitet kod dece,posebno u zimskom periodu i kad idu u skolu ili vrtis.Najbolje od pcele je pomoglo mom detetu. Znam da je prirodno,a efikasno.

Komentari su zatvoreni