Jurić: Urađeno dosta za bezbednost dece, ali je potrebno još

Osnivač fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić izjavio je danas da je osnivanjem te fondacije urađeno dosta po pitanju bezbednosti dece, ali da je potrebno uraditi još mnogo toga kako bi bezbednost bila podignuta na još viši nivo.

Jurić je za Tanjug podsetio da je fondacija „Tijana Jurić“, osnovana 2015. godine, doprinela izmeni Zakona o policiji, koja podrazumeva da je policija u obavezi da krene u potragu po samoj prijavi nestanka, kao i izmeni Krivičnog zakonika, kojom je uvedena doživotna kazna zatvora za ubice dece i nemoćna lica.

„Urađeno je mnogo toga, ali nas čeka još mnogo posla. Ako na neki način jedna smrt može dobiti smisao, mislim da je Tijanina smrt i tragedija naše porodice zaista dobila smisao. Nažalost imamo još mnogo toga da uradimo kako bi bezbednost dece doveli na nivo da možemo da kažemo da smo kao društvo uradili nešto više za našu decu“, rekao je Jurić.

Smatra da će „Tijanin zakon“ i pomenute izmene zakona tek pokazati svoju svrsishodnost i važnost u narednom periodu.

Jurić je kazao da je važno pružati pomoć i podršku porodicama koje su izgubile decu, te da je to jedan od razloga osnivanja fondacije i Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Danas se navršava osam godina od otmice Tijane Jurić u blizini Bajmoka, koja je zatim 7. avgusta 2014. godine pronađena mrtva na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja.