Jenjava sezona cvetanja drveća

Po rečima stručnjaka, jenjava sezona cvetanja drvenastih biljaka, a nastupa sezona cvetanja trava. Pred nama je period u godini sa najnižim dnevnim koncentracijama polena u vazduhu.

Tokom protekle nedelje izmerene su visoke koncentrancije polena biljaka iz porodice dudova, borova i jela. Bez obzira na to što se beleže visoke koncentracije biljaka iz familije dudova, alergena svojstva ovih biljaka nisu dovoljno proučena i stručnjaci smatraju da ne zadaju probleme ljudima. Polen borova i jela imaju neznatna alergena svojstva.

Od drvenastih vrsta još nas očekuje cvetanje lipe, koja ne spada u biljke čiji se polen raznosi vetrom, pa se njen polen neće nalazizi u visokim koncentracijama u vazduhu. U fazi precvetavanja nalaze se jasen i platan koji imaju umerena do jaka alergena svojstva.

PO rečima stručnjaka iz ZZJZ Subotica, od 6 biljaka koje imaju izuzetno jaka alergena svosjtva, leska, jova i breza su već precvetale. Od biljaka sa jakim alergenim svojstvima očekuje nas sezona cvetanja trava, čiji je vrhunac u junu i julu, nakon čega ulazimo u sezonu cvetanja korova.

 

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime