среда , 10 августа 2022
Naslovna / Društvo / Javna kampanja u autobusu

Javna kampanja u autobusu

 

U sklopu ECO DOX programa Palićkog filmskog festivala organizovana je javna kampanja u autobusu na relaciji Palić-Subotica-Palić. Građani su mogli da se informišu o projektu Zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš i da na tu temu razgovaraju sa Snježanom Mitrović iz Regionalnog Arhus centra i hidrologom Mišelom Romanom. Kampanju su organizovali Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu sarasnju GIZ sa ciljem promocije predstojećeg projekta i ekologije.

Građani sa kojima smo razgovarali su nam rekli da se sećaju kako je nekada bilo moguće kupanje u Palićkom jezeru i da su svesni toga kako to izgleda sada. Istakli su da veruju da će se kroz projekte popraviti stanje jezera i da bi voleli da imaju prilike da ponovo uživaju u tim čarima.

Prema rečima diplomiranog hidrologa, Mišela Romana, od kada je 2011.godine došao u Suboticu stvari su se dosta promenile na bolje, a on smatra da će se u naredne dve godine situacija još više popraviti. Ističe značaj javne kampanje u kojoj je imao priliku da čuje i mišljenja građanja. Pohvalno je što je koncentracija fosfora uz pomoć prečistača smanjena za 90% iako to nije vidljivo ističe hidrolog.

Projekat ,,Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš podržan je od strane Vlade Nemačke preko Kfw banke, a ukupno je opredeljeno 7 miliona evra ističe Snježana Mitrović rukovodilac Regionalnog Arhus centra. Prema njenim rečima za realizaciju projekta je potrebno dve godine, a rezultati će biti vidljivi kada prozirnost vode bude do 1m što je jedan od ciljeva projekta iako trenutna prozirnost vode u jezerima iznosi 15cm.

Konačni cilj jeste da se obnovi prirodni biodiverzitet u oba jezera, a to će doprineti povećanju prizirnosti i kvaliteta vode, a stručnjaci procenjuju da bi se to moglo ostvariti do 2020.godine.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Međunarodni dan siromašnih

Narodna kuhinja u Subotici najveća je u Vojvodini sa 1.200 korisnika, najviše staračkih domaćinstava, višečlanih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.