Infekcije češće leti

 

U toku života svaka druga žena barem jednom u životu pati od vaginalnih infekcija, a faktori koji ih izazivaju su mnogobrojni. Tokom letnjih meseci od izuzetene važnosti je dodatna briga o intimnom zdravlju kod žena. Kupanje u bazenima, morskim i jezerskim vodama stvara povećan rizik od bržeg nastanka bakterijskih i gljivičnih infekcija poručuju ginekolozi.

Naša sugrađanka, Tamara Marković ima 28 godina, sreli smo je u Dispanzeru za žene gde redovno odlazi na preventivne ginekološke preglede. Otkriva nam na koje načine vodi računa o svom intimnom zdravlju štiteći se time od potencijalnih infekcija kao i da redovno prati upustva lekara.

Prema rečima dr Tatjane Popović, specijaliste ginekologije i akušerstva u Dispanzeru za žene, intimnom zdravlju treba posvetiti pažnju u toku cele godine, ne samo u toku letnjih meseci. Trebalo bi izbegavati kupanje u bakteriološki neispravnoj vodi, sprovoditi redovnu i pravilnu intimnu higijenu genitalija. Žene i devojke svih uzrasta trebalo bi obavezno prilikom odlaska na kupanje da koriste isključivo svoj peškir kao i da promene odnosno obuku suv kupaći kostim nakon što izađu iz vode. Prema rečima lekara od izuzetnog značaja je pravilno korišćenje uložaka, a preporučljivo je nošenje pamučnog donjeg veša.

Prema rečima lekara mlađa populacija žena češće pati od vaginalnih infekcija, kako gljivičnih tako i bakterijskih. Uzroci nastanka infekcija su mnogobrojni, a najčešći su neredovne posete ginekologu, seksualni odnosi bez zaštite kao i neadekvatna briga o intimnom zdravlju. Prevencija infekcija se ogleda prvenstveno u redovnim ginekološkim pregledima i održavanju lične higijene.