Ishrana tokom leta

Tokom letnjih meseci lekari kao imperativ ističu unos dovoljne količine tečnosti u toku dana i prilagođavanje jelovnika visokim temperaturama vazduha.

Visoke spoljnje temperature vazduha zahtevaju posebnu adaptaciju organizma kada je u pitanju ishrana, a posebno su osetljivi deca, starije osobe i hronični bolesnici, kao i trudnice i dojilje. Naši sugrađani tokom letnjih meseci biraju hranu koja se lakše vari i vode računa o unsou dovoljne količine tečnosti.

Lekari ističu da je leti potrebno prilagoditi vrstu, količinu, kao i način pripreme hrane. Najvažnija je hidratacija, odnosno unos dovoljne količine tečnosti, pre svega vode i to na svakih pola sata-sat jedan do dva decilitra tečnosti.Težu hranu koju jedemo kada je hladno, potrebno je zameniti obrocima koji se lakše vare uz veliku količinu svežeg voća i povrća.

Stručnajci ističu da je posebno važno voditi računa o načinu pripreme i čuvanju sladoleda, omiljene letnje poslastice.