Sezona godišnjih uveliko u toku – bez većih pritužbi na poslodavce

Period godišnjih odmora uveliko traje, a većina građana će slobodne dane tokom letnjih meseci iskoristiti za odlazak na odmor sa prijateljima i porodicom. Iz Saveza samostalnih sindikata Subotice kažu da su do sada imali nekolicinu pritužbi na poteškoće prilikom ostvarivanja ovog prava.

Kako bi zaposleni svoje radne obaveze izvršavali u roku i na odgovarajućem nivou potrebno je da budu psihički i fizički odmorni, a da bi to postigli potrebano im je slobodno vreme. Kako je sezona letnjih godišnjih odmora u punom zamahu, pitali smo Subotičane da li smatraju da imaju dovoljno dana odmora u toku godine i da li njihovi poslodavci poštuju ovo pravo.

Kako navode iz Saveza samostalnih sindikata Subotice, pritužbe na ostvarivanje prava na godišnji odmor uvek ima, a do sada su imali nekolicinu telefonskih.

Kada je reč o godišnjem odmoru iz prethodne godine, koji je mogao da se iskoristi zaključno sa 30. junom ove godine, prema preporuci Vlade, zdravstveni radnici koji nisu bili u mogućnosti da iskoriste godišnji do tog datuma, mogu to učiniti do kraja godine.

Pravo na godišnji odmor regulisano je Zakonom o radu, a u pojedinim preduzećima kroz kolektivne ugovore ili pravilnike o radu. Zakonski minimum je 20 radnih dana, dok u javnom sektoru broj radnih dana ide i do zakonskog maksimuma od 30 dana.