“Invaliditet i sport”

Osobama sa invaliditetom koje se bave sportom najviše nedostaje finasijska podrška za bavljenje sportskim aktivnostima zaključak je tribine “Invaliditet i sport” koja je održana juče uoči obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u prostorijama Društva za cerebralnu i dečiju paralizu u Novoj opštini.

Marina Dubravac ima 37 godina, a 5 godina aktivno trenira paratekvondo. Marina je nosilac dve evropske medalje, a bila je i član reprezentacije. Ona se sada samo rekreativno bavi paratekvondom, ali ističe da je pored dobre volje i upornosti za bavljenje sportom potrebna i finansijska podrška.

Cilj tribine bio je skretanje pažnje javnosti na talentovane mlade ljude sa invaliditetom koji se uspešno bave sportom, rekla je predsednica Društva za cerebralnu i dečju paralizu Eva Blaško Mihalik. Ona ističe da je osobama sa invaliditetom otežano kretanje, ali da se uprkos tome mnogi od njih uspešno bave sportom, a ono što nedostaje je finansijska podrška. Kada je u pitanju pristupačnost javnih ustanova u gradu, iz ovog Društva ističu da je Subotica uradila mnogo po tom pitanju.

Iz gradskog budžeta je za ovu godinu opredeljeno 9,4 miliona dinara za konkurse za finansiranje i sufinasiranje programa i projekata iz oblasti društveno-humanitarnog rada kojim se podržava rad organizacija i u druženja koje okupljaju osobe sa invaliditetom. Ukupan iznos sredstava koja se odobre po ovim konkursima je 4,3 miliona dinara što je više od 45% od ukupne sume.

U Subotici postoji više od 10 organizacija i udruženja čiji su članovi osobe sa invaliditetom.