Gimnazijalci na pravom putu: Dario Vajda i Ognjen Tešić

Gimnazija “Svetozar Marković” i ove godine ispratila je generaciju uspešnih i talentovanih učenika koji su tokom četiri godine osvojili brojne nagrade. Među njima su jedan od najuspešnijih mladih matematičara Dario Vajda, koji je dobio poziv da studira na prestižnom Kembridžu i Ognjen Tešić, đak generacije.

Ljubav prema prirodnim naukama Ognjen Tešić razvio je još u osnovnoj školi kada je i počeo da učestvuje na takmičenjima iz ovih oblasti, kao što su matematika i hemija. Ta ljubav nastavila se i u srednjoj školi, gde je Ognjen osvojio niz nagrada. Kaže, prilikom upisa u Gimnaziju dvoumio se između prirodnog i IT smera, međutim interesovanje za programiranje i njegovu primenu za rešavanje matematičkih problema je pobedilo i Ognjen upisuje IT smer. Ističe da će mu školovanje ostati u lepom sećanju i da će se prijateljstva iz školske klupe nastaviti, ali i da je veoma ponosan što je upravo on đak generacije.

Dario Vajda, koji je takođe završio IT smer i koji je na takmičenja iz matematike i fizike išao još u osnovnoj školi, kaže da je Gimnaziju odlučio da upiše jer je želeo da nastavi sa takmičenjima, ali i jer mu je ova škola bila najbolja opcija za nastavak visokoškolskog obrazovanja. Ističe da su mu postignuti rezultati pomogli da stekne iskustvo i bude bolji đak, ali i čovek i na to je veoma ponosan. Ovaj uspešan učenik dobio je i poziv da studira na prestižnom Kembridžu.

Vajda dodaje da će srednju školu pamtiti po stečenim prijateljima i iskustvima kroz koja su zajedno prošli.