Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

U našem gradu je u prvoj polovini ove godine primljeno 2 predmeta za krivično delo trgovine ljudima, a u poslednje dve i po godine 5 predmeta je pravosnažno okončano, rečeno je povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima za učenike prvih i osmih razreda OŠ “Sečenji Ištvan” organizovane su radionice na temu prevencije trgovine ljudima. Đaci osmog razreda sa kojima smo razgovarali kažu da su upoznati sa tim na koji način mogu da se zaštite od ove pojave, i da su na tu temu sa njima razgovarali i roditelji, ali i da se u školi dosta priča o tome.

Radionice za učenike prvih i osmih razreda na temu prevencije trgoviner ljudima prilagođene su uzrastu, te su prvaci o ovoj temi slušali kroz priču o Miši i Maši i naučili kako da budu oprezni i da izbegavaju opasne situacije. Učenici osmih razreda upoznati su sa pojmom trgovine ljudima, posledicama po osobu , kao i sa merama opreza. Radionice su držali volonteri Crvenog krsta Subotica, treneri iz oblasti trgovine ljudima.

OŠ “Sečenji Ištvan” jedan je od članova Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, a tokom cele školske godine sa đacima i nastavnicima rade na ovu temu. Plan za ovu školsku godinu je podizanje svesti u obrazovno-vaspitnim ustanovama o problemu trgovine ljudima. Jedan od važnih zadataka u okviru ovog plana biće upoznavanje nastavnika sa indikatorima za prevenciju na ovom polju, objašnjava direktorka OŠ “Sečeni Ištvan”, Vesna Vajs.

Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima tokom cele godine organizuje aktivnosti u cilju prevencije i edukacije, posebno učenika osnovnih škola. Kako navodi koordinator Lokalnog tima, Ilija Đukanović, od nevladine organizacije “Atina” Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima dobio je digitalnu platformu na ovu temu, koja je prosleđena srednjim školama u Subotici kako bi se i srednjoškolsci bolje upoznali sa ovom temom.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležen je radionicama u OŠ “Sečenji Ištvan”, ali i radionicama u prostorijama Crvenog krsta, kao i akcijom volontera ove organizacije u centru grada.