Edukacija za „Web detektive“: Održana prva u OŠ „Matko Vuković“

U okviru rada Koordinacionog tela za borbu protiv vršnjačkog nasilja Grada Subotice, Centar za nestalu i zlostavljanu decu počeo je realizaciju projekta „Web detektivi“ u subotičkim osnovnim školama. Prva radionica, čiji je cilj povećanje bezbednosti dece na internetu, organizovana u OŠ “Matko Vuković”.

Kako se pravilno koristi Internet, šta su potencijalne opasnosti i kako prepoznati nepoželjne stranice na internetu, samo su neka od pitanja na koja su đaci OŠ “Matko Vuković” dobili odgovor na današnjoj radionici.

Radionice u okviru projekta “Web detektivi” prema rečima direktorke OŠ “Matko Vuković”, Mirjane Stevanović, koja je i članica Koordinacionog tela za borbu protiv vršnjačkog nasilja značajno će doprineti unapređenju preventivnih mera za zaštitu dece na internetu, koje se sprovode kao deo nastavanih i vannastavnih aktivnosti.

Projekat “Web detektivi”, koji Centar za nestalu i zlostavljanu decu sprovodi uz podršku Ministarstva informacionih tehnologija i telekomunikacija i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u okviru projekta Stvaranje bezbednijeg digitalnog okruženja ima za cilj da učenicima omogući dodatne obuke kako bi oni postali saradnici Centra za nestalu i zlostavljanu decu u misiji pronalaženja i uklanjanja štetnog sadržaja sa interneta.

Programom, koji će prvo biti realizovan u Vojvodini, a potom i u celoj Srbiji, biće obuhvaćene sve osnovne škole u Subotici. Nakon osnovaca edukacija će biti organizovana i za subotičke srednjoškolce, a potom i za roditelje.