Da li nam preti epidemija velikog kašlja?

U poslednjih mesec dana u Subotici je registrovano četvoro dece obolele od velikog kašlja, a u celoj zemlji broj obolelih konstantno raste i samo je pitanje vremena kada će broj obolelih biti dovoljno velik da može da se govori o epidemiji- kaže epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje, dr Nebojša Bohucki.

Veliki ili magareći kašalj je respiratorno oboljenje koje izaziva bakterija bordatela pertusis. Ovo oboljenje se veoma lako širi, a obolela osoba kijanjem i kašljanjem izbacuje u svoje okruženje mikroorganizme i ukoliko osoba iz okruženja nema imunitet oboleće. Naročito su osetljiva deca, pre svega u prvoj godini života koja mogu razviti najtežu kliničku sliku, a može doći i do smrtnog ishoda, kaže epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica, dr Nebojša Bohucki. On ističe da se u našoj zemlji prima ukupno 5 vakcina koje štite od ove zarazne bolesti, ali da već u drugoj godini života kod revakcinacije opada vakcinalni obuhvat. U našem gradu su u poslednjih 30 dana registrovana 4 slučaja obolelih od velikog kašlja.

Bolest se razvija u tri faze. Prva faza počinje nakon inkubacije koja traje od 7-10 dana i tada se javljaju nespecifični simptomi slični prehladi poput kašlja, kijanja i povišene telesne temperature. U prve dve nedelje osoba je i najzaraznija i tada je ovo obljenje moguće dijagnostikovati PCR testom. Posle toga sledi druga faza koja je specifična upravo za veliki kašalj, a tada je postavljanje tačne dijagnoze moguće samo putem krve slike, ali tada terapija antibiotikom nema efekta jer su bakterije već otpustile toksine koji su se vezali za određene centre u našem organizmu.

Treća faza bolesti je oporavak koji je dug i produžen i može trajati nedeljama ili mesecima. Kako stručnjaci ističu, prirodno obolevanje ostavlja kratkotrajan imunitet i vakcinacija predstavlja najznačanije preventivno sredstvo.