Crpna stanica u Velebitskoj puštena u rad

U Velebitskoj ulici puštena je u rad crpna stanica, zahvaljujući kojoj će biti rešen dugogodišnji problem poplava u MZ “Gat”. Projekat je vredan oko 400 hiljada evra, a sredstva je obezbedila lokalna samouprava.

Prepumpavanjem atmosferskih i kanalizacionih voda iz Kolektora I, u Velebitskoj ulici, u Kolektor 0, u ulici Dragojle Jarnević, meštanima mesne zajednice “Gat” domovi i dvorišta više neće biti poplavljeni tokom kišnih dana. Jedna od meštanki Palmotićeve ulice, koja je godinama muku mučila za izlivanjem kanalizacione vode kad god bi pala kiša, jeste Radojka Majkić. Kako kaže, iako je pomalo skeptična da će crpnom stanicom problem biti rešen, u to se, ipak nada.

Stanovnici Banatske ulice, takođe su se suočavali sa ovim problem tokom više decenija.

Instalirana su dva pumpna agregata, kapaciteta 2000 kubnih metara vode na čas, obezbeđen je i agregat od 55 kilovata u slučaju prestanka napajanja električnom energijom. Pored toga, sve je izolovano, kako rad agregata ne bi uticao na okolinu i građane. Kako je istakao gradonačelnik Stevan Bakić, prilikom obilaska postrojenja, ovo je težak i zahtevan teren, jer je MZ “Gat” jedna od najnižih tačaka nadmorske visine u gradu, nazvana „nulta“ tačka. Tražili smo rešenje i po mišljenju struke ovo je sistemsko rešenje na duge staze, rekao je Bakić.

Projekat je realizovan u dve faze. Prva je rađena od oktobra 2019. do septembra 2020. godine. Sredstva za ovu fazu obezbedili su Grad i JKP “Vodovod i kanalizacija” u iznosu od 23,5 miliona dinara. Druga faza realizovana je od novembra 2021. do danas, vredna je 22,5 miliona dinara i finansirana je iz budžeta Grada.