Cena ogreva menja se sa svakom novom isporukom

Subotičani koji se greju na drva i ugalj ove godine poranili su sa kupovinom ogreva za narednu grejnu sezonu budući da su cene ovih energenata porasle za više od 1000 dinara po toni odnosno po prostornom metru. U stovarištima u našem gradu postoje liste čekanja po kojima se ispručuje ogrev, a cene se menjaju sa svakom novom isporukom.

Najpre epidemija korona virusa, a potom i rat u Ukrajini uticali su na povećanje cene ogreva. Tona uglja koji se nabavlja u Bosni u ovom momentu košta 17100 dinara, dok je prostorni metar drva 8900 dinara. Iz stovarišta kažu da su cene trenutne i da ih diktiraju cene goriva koje poskupljuju transport, kao i privatnici iz čijih šuma se nabavlja ogrevno drvo.

Kako objašnjava Bašić Palković u ovom momentu je veća potražnja za drvima. Međutim, budući da je nabavka ovog energenta otežana i da se cena menja sa svakom novom isporukom, prodaje se samo ono što se trenutno nalazi u drvari, budući da ne mogu da garantuju cene. Trenutno je na lageru bagremovo drvo, a u najavi su bukva, hrast i cer.

U poređenju sa cenama ogreva u januaru, tona uglja je poskupela za nešto više od 1000 dinara, dok je za prostorni metar drva sada potrebno izdvojiti 1400 dinara više u odnosu na janur ove godine.