Bunjevci obeležili Dan Dužijance

Pripadnici bunjevačke nacionalne manjine juče su obeležili Dan Dužijance, jedan od svoja četiri nacionalna praznika. Proslava ovog praznika započela je misom zahvalnicom u Franjevačkoj crkvi, nastavljena je na trgu gde je odigrano Veliko bunjevačko kolo, a zatim su u Velikoj većnici banadaš i bandašica predali hleb od novog žita predsednici Nacionalnog saveta Bunjevaca, dr Suzani Kujundžić Ostojić.

Jovani Vidaković i Mariju Vojnić Hajduk pripala je ta čast da ove godine budu bandašica i bandaš. Oni su na jučerašnjoj proslavi Dana Dužijance hleb od novog žita predali predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, dr Suzani Kujundžić Ostojić.

Ona je u vema emotivnom govoru podsetila sve prisutne na značaj ovog velikog praznika, ali i na sve poteškoće sa kojima se bunjevački narod suočavao vekovima, kao i na one sa kojima se još uvek suočava. Ona je naglasila da su jezik, kultura i tradicija temelj svakog naroda i pozvala predstavnike republičke i pokrajinske vlasti da pomognu bunjevačkoj nacionalnoj manjini u ostvarenju svojih prava.

Gradonačelnik, Bogdan Laban, istakao je da je Dužijanca više nego i jedna druga manifestacija okrenuta budućnosti, te naglasio da nije reč o običnoj svetkovini, već o manifestaciji koja ima dublji smisao. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar, Mihalj Njilaš, naglasio je da Bunjevci proslavom Dana Dužijance slave najuzvišenije ljudske vrednosti poput marljivosti, istrajnosti i poštenog rada, te na taj način dokazuju da su upravo ove vrednosti utkane u identitet ovog naroda.

Na proslavi Dana Dužijance prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak, koji je podsetio da će izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biti raspisani sutra, a održani 4. novembra.