Budžet za poljoprivredu

Iz budžeta grada za oblast poljoprivrede i ove godine opredeljeno je oko 100 miliona dinara koje grad prihoduje od izdavanja u zakup državnog zemljišta. Iz lokalne samouprave najavljuju i izgradnju objekta u kojem će se sakupljati životinjski leševi.

Sredstva iz budžeta za poljoprivredu se troše na popravku atarskih puteva, uređenje kanalske mreže, sakupljanje i zbrinjavanje leševa životinja kao i na programe podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ministarstvo poljoprivrede je usvojilo Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada čije se usvajanje očekuje na narednoj sednici Skupštine grada koja će biti održana sledeće nedelje. Program obuhvata 3 celine za koje je opredeljeno ukupno 7 miliona dinara. Jedna celina odnosi se na podršku manifestacijima u oblasti poljoprivrede za šta je opredeljeno 2,5 miliona dinara,a isto toliko sredstava je izdvojeno i za analizu plodnosti zemljišta koja se sprovodi svake godine.

Jedan deo budžeta odvaja se i za sakupljanje iz domaćinstava, odvoženje i odlaganje uginulih životinja na stočno groblje. Kako je ovaj način odlaganja leševa uginulih životinja privremen, a samo stočno groblje pored Prečistača prepuno, Grad će kao prelazno rešenje na ovoj lokaciji na posebno izgrađenom platou postaviti kontejner velike zapremine, a leševi životinja će se transportovati u Inđiju u postrojenje koje se bavi neškodljivim uklanjanjem otpada životinjskog porekla. Iz lokalne samouprave najavljuju i izgradnju objekta za sakupljanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na lokaciji između Čantavira i Novog Žednika na mestu sadašnjeg sabirnog centra.

Prošle godine budžet za poljoprivredu iznosio je 99,6 miliona dinara.