Za ublažavanje prolećnog umora potreban unos vitamina i minerala

Prolećni umor karakteristična je pojava za ovo doba godine kada su izražene temperaturne oscilacije. Kako bi ublažili simptome ove pojave, lekari savetuju pridržavanje zdravih stilova života i dovoljan unos vitamina i minerala.

Nagle temperaturne oscilacije i smena godišnjih doba, kod mnogih ljudi mogu izazvati različite tegobe. Ono što je zajedničko svima kojima temperaturne razlike ne prijaju jesu problemi sa krvnim pritiskom, osećaj umora i pospanost. Pitali smo Subotičane kako se nose sa promenama vremena i da li su imali neki od simptoma prolećnog umora.

Prolećni umor česta je pojava u kasnu zimu i rano proleće i karakteriše je grupa simptoma u koju spadaju iscrpljenost, brzo zamaranje, malaksalost, pojačano znojenje, nesanica, smanjena koncentracija, nervoza i glavobolje. Najčešći razlog pojave prolećnog umora jeste nedostatak vitamina i minerala, te lekari savetuju zdrav način života, veći unos svežeg voća i povrća. Pored toga, važna je fizička aktivnost i pravilna hidratacija.

Lekari savetuju hronične pacijente da se pridržavaju svoje terapije i ne menjaju je na svoju ruku, ali i da dodatno povedu računa o svojim navikama.