Bliži se Uskrs, a prodavci poručuju da se cene jaja neće menjati

Prodavci jaja spremno dočekuju predstojeće praznike. Na vreme su se snabdeli dovoljnom količinom jaja, a kako kažu cene se neće menjati. Uskrs je period kada će se na trpezi u svim hrišćanskim domovima obavezno naći kuvana jaja. Ipak, potrebno je voditi računa o zdravom načinu ishrane i u ovom periodu, upozoravaju lekari i podsećaju da je preporučena doza za prosečnu zdravu osobu dva jajeta dnevno.
Iako se bliži najradosniji hrišćanski praznik, građani još uvek nisu počeli sa kupovinom jaja, koja predstavljaju simbol ovog praznika. Kako kažu, imaju u planu koliko će jaja farbati, ali samu kupovinu obaviće neposredno pre praznika. Straha od porasta cena nema,kažu građani, a čak i da do toga dođe za vreme praznika nešto mora i da se potroši.
Za prazničnu kupovinu cene jaja ostaće iste kao i do sada, poručili su prodavci. Navode da, iako su se oni već pripremili, u poslednjih par godina kupci sve kasnije počinju sa kupovinom namirnica za prazničnu trpezu.
Veoma je važno znati kako se pravilno čuvaju jaja, sveža jaja smeju se čuvati u frižideru do 30 dana. Bitan je i kvalitet jaja, pa se preporučuje kupovina jaja domaće proizvodnje. U pripremanju praznične trpeze bitno je pridržavati se uobičajenih saveta u vezi sa unošenjem optimalne količine određenih namirnica. Preporučena količina za zdravog i odraslog čoveka je jedno do dva jajeta za doručak uz druge namirnice, navode lekari.
U Hrišćanstvu ukrašena jaja su simbol novog rođenja, Isusovog izlaska iz groba, odnosno Vaskrsnuća. Na dan Uskrsa neizostavno je kucanje jajima, koje najviše veseli najmladje.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime