Bivši radnici „Zorke“ obeležili 120 godina od osnivanja fabrike

Zborom bivših radnika, obeleženo je 120 godina od osnivanja Hemijske industrije „Zorka“ na inicijativnu organizacionog odbora radnika „Zorke“ i UG „Solidarnost“.

Na nekadašnjem parkingu ispred glavnog ulaza u fabriku „Zorka“ okupio se jedan broj radnika koji su radili u nekadašnjem gigantu. Među okupljenima je bio i Antal Fodor, po struci moler- farbar koji je 40 godina radio u „Zorci“. Ovaj period Antal pamti samo po lepom i ističe koliko je fabrika bila organizovana, a ljudi stručni. Antal kaže da žali što je „Zorka“ ugašena i još uvek ne može da shvati kako je do toga došlo.

Organizator skupa bio organizacioni odbor radnika „Zorke“ i Udruženje građana Subotice „Solidarnost“ koji su želeli da podsete javnost da je HI „Zorka“ osnovana 15. aprila 1904. godine, pre 120 godina, a da je u njenim najboljim godinama u fabrici radilo oko 1700 ljudi.

Nekadašnji radnici podsećaju da „Zorka“ nije samo pomagala razvoj Subotice već i gradova u bivšoj Jugoslaviji ulaganjem u izgradnju odmarališta u Krku, luke u Kopru, Splitu i Baru.