Besplatan odlazak na toranj povodom Svetskog dana secesije

Osmu godinu zaredom Gradski muzej obeležio je Svetski dan secesije. U okviru programa juče je održano predavanje o secesijskoj arhitekturi u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku, dok je danas postavljena virtuelna izložba dečijih radova Predškolske ustanove „Naša Radost” na temu „Motivi životinja u arhitekturi secesije u Subotici“ i organizovan je besplatan odlazak na toranj Gradske kuće.

Građani su imali prilku da se popnu na toranj Gradske kuće, odakle se pruža pogled na ceo grad, kao i da se uz stručno vođenje zaposlenih u Gradskom muzeju upoznaju sa graditeljima i odlikama ovog vrednog primera secesijske arhitekture.

Gradska kuća je jedan od istaknutih primera zrele secesije ne samo u Subotici, nego i u Evropi i svetu. Ova građevina je varijnta mađarske secesije, ali ima univerzalne ikonografske odrednice, ističe kustoskinja Gradskog muzeja, dr Olga Kovačev Ninkov.

Svi koji su propustili današnju priliku da se upoznaju sa najvrednijim graditeljskim nasleđem i vide Suboticu sa visine od 45m, to mogu učiniti svakog dana osim nedelje i ponedeljka od 12 časova. U okviru programa obeležavanja Dana secesije, na facebook stranici Gradskog muzeja postavljena je i virtuelna izložba dečijih radova Predškolske ustanove „Naša Radost” na temu „Мotivi životinja u arhitekturi secesije u Subotici“. Prema rečima kustoskinje Kovačev Ninkov, secesija je kao pokret donela reformu pogleda na decu, ženu i porodicu kao takvu te je još veći značaj učešća ove populacije u obeležavanju ovog datuma.