petak , 7 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Sastanak Zaštitnika građana sa predstavnicima nacionalnih manjina

Sastanak Zaštitnika građana sa predstavnicima nacionalnih manjina

Četvrti kvartalni sastanak nacionalnih manjina sa Republičkim zaštitnikom građana održan je u Subotici u prostorijama Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Kako je istaknuto najvažnija pitanja kojima će se tokom naredne godine Nacionalni saveti baviti je pitanje obrazovanja, odnosno udžbenika kao i finanasiranje nacionalnih manjina.

Ukupan broj obraćanja Zaštitniku građana od strane nacionalnih manjina tokom ove godine za prethodni period bio je 1600 i odnosio se uglavnom na pravo na jezik, na kulturu i na upis u matične knjige na jeziku nacionalnih manjina. Kako ističe Zaštitnik građana, Zoran Pašalić, glavni zadaci saradnje institucije Zaštitnika građana i predstavnika nacionalnih manjina u narednoj godini odnose se pre svega na izradu Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak istakao je da očekuje da sve ono što nije ostvareno tokom ove godine, bude prepoznato kao potreba i mogućnost da organi javne vlasti na sva tri nivoa ostvare u korist građana naredne godine.

Po rečima predsednika Mađarskog nacionalnog saveta, u narednoj godini će najvažnija pitanja kojima će se nacionalni saveti baviti biti pitanje obrazovanja i udžbenika, te pitanje finansiranja ovih tela.

Na današnjem sastanku nacionalnih manjina sa Republičkim zaštitnikom građana bilo je prisutno 15 od 23 Nacionalna saveta koliko postoji u našoj zemlji.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Digitalni svet- novi predmet za prvake od 1. septembra

Učenici prvog razreda od 1. septembra dobijaju novi predmet, Digitalni svet, koji đake treba od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *