utorak , 14 jul 2020
Naslovna / Društvo / Sa prvim znacima slabljenja sluha javiti se lekaru

Sa prvim znacima slabljenja sluha javiti se lekaru

Oštećenje sluha može da se javi u bilo kom uzrasnom dobu i zavisi od više različitih faktora. Stručnjaci ističu da je ključno javiti se lekaru kod prvih znakova oslabljenog sluha kako bi lečenje bilo uspešno.

Oštećen odnosno oslabljen sluh najčešće registruju članovi porodice. Najčešći znaci da je sluh oslabio jesu stalno zapitkivanje i činjenica da mora nekoliko puta da se ponovi rečeno kako bi se ostvarila komunikacija. Oštećenje sluha se može javiti u bilo kom uzrasnom dobu i zavisi od različitih faktora. U zavisnosti od uzroka, oštećen sluh može da se leči, ali specijalista ORL prim. dr Marko Sente, vlasnik Poliklinike Sente, ističe da je najvažnije javiti se odmah kod prvih znakova promene u sluhu.

U mlađoj uzrasnoj dobi, naročito kod male dece najčešći razlog oslabljenog sluha je alergijska reakcija sluznice nosa. Osim toga, i virusi mogu dovesti do slabljenja sluha, a takođe kod mladih može se javiti i akustička trauma odnosno oštećenje sluha izazvano velikom bukom. U svim navedenim slučajevima najvažnije je javiti se na vreme kako bi se utvrdio uzrok i započela adekvatna terapija.

Po rečima dr Sentea, oštećenje sluha može biti i posledica začepljenja uha ušnom mašću. Ovaj problem rešava se jednostavnim ispiranjem uha.

 

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Cvetanje ambrozije i ostalih biljaka

Ovo je period u godini kada je prisutno sve više cvetanja ,naročito ambrozije jer sve …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *