nedelja , 12 jul 2020
Naslovna / Društvo / Održana konferencija projekta „OPTI-BIKE“

Održana konferencija projekta „OPTI-BIKE“

Cilj projekta “Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni- planiranje i izgradnja biciklističkih staza- OPTI-BIKE” jeste optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza. Radi se o IPA prekograničnom programu Mađarska- Srbija, a glavni nosilac projekta je Subotica u kojoj će do kraja projekta biti izgrađeno novih 7,9 km biciklističkih staza. U Velikoj većnici Gradske kuće održana je konferencija koju je otvorio gradonačelnik, na kojoj je projekat predstavljen.

Grad Subotica će ovim projektom osim novih biciklističkih staza dobiti i plansku dokumentaciju za izgradnju još staza za bicikliste. Naime, projektom je predviđena izgradnja 7,9 km biciklističkih staza- 3 km na Kelebiji i 4,9 km u Bačkim vinogradima. Trenutno u Subotici ima 37,4 staza za bicikliste. Subotica projektom dobija 810.000 eura.

Lokalne samouprave opštine Ašothalom i grada Tompe partnerska su naselja u realizaciji ovog projekta. Tompa će projektom dobiti 680.000 evra, a od ovih sredstava već je izgrađena biciklistička staza u dužini od 3,2 km.

Ovaj projekat je značajan za Suboticu ne samo zbog izgradnje skoro 8 km biciklističkih staza već i zbog toga što će biti izrađena planska dokumentacija za još 22 km ovih staza, istakao je narodni poslanik u Skupštini Srbije, Balint Pastor.

Zamenik predsednika Odbora za evropske integracije, Elvira Kovač rekla je da Subotica ima dugu tradiciju u korišćennju bicikala, a da je vrlo jasna ekonomska korist od vožnje ovog prevoznog sredstva, ne samo u rekreativne svrhe već i za odlazak na posao.

Period realizacije projekta “OPTI-BIKE” je od 1. oktobra 2017. do 30. septembra ove godine. Ukupna vrednost projekta je oko 2,5 miliona evra, a od toga je doprinos Evropske unije 2,1 milion.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

U dvorištu Subotičanina pronđeno 8 ptica strogo zaštićenih vrsta

Po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbija, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *