U Opštoj bolnici godišnje se hospitalizuje između 550-600 moždanih udara

Prilagođavanje na ekstremne vremenske uslove i sama povišena temperatura vazduha mogu doprineti dehidraciji i pogoršanu faktora rizika koji dovode do moždanog udara. Stručnjaci upozoravaju da je važno prepoznati svaki poremećaj moždanih funkcija i odmah se obratiti lekaru.

Lekari ističu važnost poštovanja određenih opštih pravila ponašanja za vreme letnjih dana sa izuzetno visokim dnevnim temperaturama te redovnog uzimanja svih propisanih terapija, kao i kontrolu svih faktora rizika kako bi se smanjio rizik od moždanog udara. Pogotovo je važno povesti računa o redovnom uzimanju dovoljne količine tečnosti svaki dan.

Faktori rizika za nastanak moždanog udara mogu biti promenjivi i nepromenjivi na koje ne možemo da utičemo, poput godina starosti, pola, rase i genetike. Neki od faktora na koje možemo uticati su način ishrane, fizička aktivnost, redovno uzimanje teraprije kod hroničnih bolesnika, razne infekcije, kao i redovne kontrole zdravlja. Lekari ističu da je svaki poremećaj moždane funkcije alarm da se obratimo lekaru. Po rečima stručnjaka, moždani udar u početku može da imitira neke druge bolesti.

U Subotičkoj bolnici se godišnje hospitalizuje između 550-600 osoba sa moždanim udarom. Stručnjaci ističu da je najvažnije javiti se na vreme jer su šanse za oporavak veće što je kraće vreme od trenutka moždanog udara do dobijanja adekvatne terapije. Zlatni standard jeste sat vremena, ali 3 do 4,5 sata za primanje terapije nakon moždanog udara je vreme kada je šansa za oporavak velika.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime