sreda , 3 jun 2020
Naslovna / Društvo / 29.novembar nekadašnji Dan Republike

29.novembar nekadašnji Dan Republike

Na prostoru 4. Mini Jugoslavije sadnjom cveća Jugo-nostalgičari Pokreta 4. Mini Jugoslavije“ i Centra ,,Tito“ tradicionalno su obeležili nekadašnji Dan Republike.

Marija Gregorčić je naša sugrađanka koje je godinama pravila portrete Josipa Broza Tita. Danas je prilikom obeležavanja nekadašnjeg Dana Rapublike, Blašku Gabriću, poklonila tapiseriju sa likom Tita od četrdeset i osam boja koju je radila dvadeset godina.

Prema rečima Blaška Gabrića, predsednika i osnivača ,,4.Mini Jugoslavije“, u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji postojale su i poštovane su prave ljudske vrednosti i u kojoj je tadašnji predsednik Josip Broz Tito bio poštovan i uvažavan. U Udruženju građana ..4. Mini Jugoslavije“ ima oko 8.500 građana od kojih je 5.500 Subotičana. U narednom periodu planirano je stvaranje muzeja na otvoremom u kome će biti izložene figure svih poznatih Jugoslovena.

29.novembar slavljen je kao državni praznik-Dan Republike skoro šest decenija, u znak sećanja na taj dan 1943. godine, kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije. Praznik je zvanično ukinut 2002. godine.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 01.06.2020.

Info blok 01.06.2020.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *