Dve novootkrivene HIV pozitivne osobe

Tokom ove godine na teritoriji Severnobačkog okruga registrovane su dve novootkrivene HIV pozitivne osobe, rečeno je uoči obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a. Pod sloganom „Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš“ u petak, u ZZJZ, i u nedelju na gradskom trgu biće održane akcije besplatnog i poverljivog savetovanja i testiranja na HIV.

Od početka epidemije na teritoriji Severnobačkog okruga registrovano je 66 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 37 obolelo od AIDS-a, a 16 umrlo. Čak 88 odsto inficiranih su muškarci, a posebno zabrinjava što najveći broj pripada starosnoj grupi od 30 do 39 godina.

Kako veliki broj novoinficiranih pripada grupi mladih, Preventivni centar Doma zdravlja u saradnji sa Patronažnom službom tokom cele godine organizuje predavanja na temu HIV infekcije za učenike sedmih razreda osnovne škole, kao i za srednjoškolce. Ipak, anketa sprovedena ove godine, kojom je obuhvaćeno 2000 đaka, pokazala je da mladi još uvek nisu dovoljno upoznati sa načinima prenosa HIV infekcije.

Smatra se da je broj inficiranih osoba značajno veći, jer mnogi izbegavaju da se testiraju pre svega zbog stigme i diskriminacije, poručuju iz Udruženja „Stav +“.

Na Svetski dan borbe protiv HIV-a, 1. decembra građani će imati priliku da saznaju svoj HIV status u okviru dnevnog i noćnog dobrovoljnog i poverljivog testiranja u ZZJZ. Svoj HIV status zainteresovani građani moći će da saznaju i u mobilnoj jedinici u nedelju, od 10 do 13 časova.