Žuta kuća – istorija koju ne smemo zaboraviti

U septembru 1941. godine Žuta kuća pretvorena je mučilište za Subotičane i Subotičanke koji su podigli glas protiv tadašnjeg fašističkog režima. Polaganjem venaca na spomen ploču i minutom ćutanja danas je odata počast žrtvama, a dr Margareta Bašaragin, poverenica Udruženja “Ženske studije” iz Novog Sada podsetila je na njihovu tragičnu sudbinu.

Unutar zidina Žute kuće od 1941. do 1944. godine na najbrutalniji način od strane okupatora mučeno je više stotina Subotičana, među njima i oko stotinu žena. Mnogi od njih podlegli su povredama. Jedna od zatvorenica koja je torturu preživela bila je Magda Rudić, iz porodice Seneš, tetka Judite Seneš. Poticala je iz imućne porodice, a uhvaćena je dok je delila letke. Teška sećanja svoje tetke čuva Judita koja pamti i priču da je među nevinim zatvorenicima vladalo veliko zajedništvo.

Polaganjem venca na spomen ploču, prilika je da se skrene pažnja javnosti na ovaj značajan datum i oda počast stradalim žrtvama od fašističkog terora. U svedočenjima stradalih dr Margareta Bašaragin, poverenica Udruženja “Ženske studije” pronašla je objašnjenje da, kada je Žuta kuća aktivirana zatvor koji se nalazio na trećem spratu Gradske kuće, kao i logori koji su najverovatnije bili u zgradi starog mlina kod Bolnice i u jednoj zgradi u Bačkoj Topoli, nisu bili dovoljni za ono kako su nameravali da muče i isleđuju nastradale. Stoga su mišljenja da je važno da se i ova mesta adekvatno obeleže.

Polaganjem venaca počast žrtvama dala su i udruženja “Solidarnost” i “Centar Tito”.

Jedan od ciljeva Udruženja “Ženske studije” je i da daju predloge za konkretne akcije čime bi se uvažila naša herojska prošlost. Jedan od njih je i prihvaćen – obnavljanje biste Lole Vol, takođe nastradale žrtve. Žuta kuća izgrađena je pre 150 godina, pre nego što se u nju uslelila Hortijeva kontraobaveštajna služba, bila je sedište banke, a danas je Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku.